sunnuntai 30. toukokuuta 2010

mitä bloggaaminen OIKEASTI on? Mitä ohjaaminen OIKEASTI on?

Olen aloittanut bloginpidon kokemattomana mutta innokkaana. Olen opiskellut bloggaamisen faktoja vasta aloitettuani, ja huomannut pian, että moni asia olisi kannattanut tehdä toisin ja miettiä tarkemmin etukäteen. - Laiva kuitenkin liikkuu jo, joten sitä korjataan lauta kerrallaan seilatessa. Laituriin en aio palata kuin äärimmäisessä hädässä.

Nykyisin voi opiskella kirjoista ja blogeista, mitä bloggaaminen OIKEASTI ON (millainen kirjoittamisen ja vuorovaikuttamisen genre se on)  ja sitten vasta miettiä, lähteekö bloggaamaan. Silti on tuskin yhtä oikeata tapaa pitää blogia. Selvästi on blogeja, jotka löytävät yleisönsä ja onnistuvat siinä mihin ne on tarkoitettu - keskustelun herättämiseen ja keskustelevan miniyhteisön tai verkoston (tai kudoksen tai mosaiikin tai...) luomiseen. On paljon blogeja, joiden tarkoitus on epäselvä, samoin niitä, jotka ovat hiipuneet innostuneen alun jälkeen. On tekstivarastoja, hiljaisia kuin unohdetut kirjastot. On torikokouksia, huutoäänestyksiä, eliittiklubeja. Bloggaaminen on sitä mitä bloggaajaksi itseään kutsuvat tekevät. Sekä järjestystä että sotkua.

Ihmisen toiminta on sekä kaoottista että järjestynyttä. Se noudattaa normeja, rikkoo niitä - ja luo uusia. Tämän olen huomannut myös tutkiessani erilaisia työkäytäntöjä videoaineistojen pohjalta. Työtä voi tehdä ilman fokusta ja selvää konseptia - silti se käy työstä ja onnistuu usein jotenkin sinnepäin. Muistan vieläkin kun kävin ensimmäisen ns. ohjauskeskustelun, josssa tarkoitukseni olla ammattimaisen ohjaajan roolissa. Tämä tapahtui ehkä 18 vuotta taaksepäin työvoimapoliittisen koulutuksen yhteydessä. Mietin kuumeisesti jotain "kysyttävää".  Asiakas kertoi asioistaan, minä kuuntelin ja ehkä kommentoinkin. Me kävimme keskustelun, joka kaikesta päättäen ainakin kutakuinkin kelpasi ohjauskeskusteluksi. Jos nyt saisin analysoida sen keskustelun, tietäisin varmasti kuinka se tehtäisiin paremmin, minulla olisi myös selvä kuva siitä mitä ohjaus "oikeasti ON". Toimintani ehkä näyttäisi toiselta, jos sitä katsoisi videolta. Ovatko molemmat tilanteet "oikeasti ohjausta"?

Ihminen tavallaan tietää työnsä ja tekemisensä merkityksen -- ja tavallaan ei tiedä. Toiminnan merkitys tai mieli on tietyssä mielessä ennalta tiedetty, normitettu ja selostettavissa. Silti merkitys lopulta löytyy ja luodaan vasta tekemisessä muiden kanssa.

Olen viettänyt monta vuotta tutkien sitä, mitä ohjaus on tekemisenä, joka kutoutuu toiminnassa. Moni on kommentoinut vuosien varrella tätä sanomalla, että toimintaa ymmärtääkseen pitäisi kuitenkin ensin kysyä ihmisiltä, minkä normin tai idean nojalla toiminta syntyy - toisin sanoen, merkitys on ennen tekemistä. Olen tutkijana puolestani väittänyt, että merkitys ON tekemisessä. Työnohjaajana (ja bloggaajana) ajattelen, että molemmat näkökulmat ovat inhimillisesti katsoen totta. -- Korjaan siis laivaani lauta kerrallaan.

1 kommentti:

  1. http://www.problogger.net/archives/2010/09/21/trouble-choosing-a-niche-start-a-personal-blog/

    Ehkä yrityserehdysmetodissa on puolensa - löysin Probloggerin pitäjän kuvauksen siitä miten hän aloitti!

    VastaaPoista