perjantai 15. lokakuuta 2010

VESIKYSYMYKSIÄ

Tänään on Blog Action Day, jonka teemana on vesi. Tempauksessa bloggaajat bloggaavat samasta aiheesta, pyrkien rakentamaan osaltaan globaalia muutosvoimaa.

Puhdas vesi on ihmisoikeus. Täältä kahden ison veden välistä asiaa katsoen, erilaisia vesifaktoja lukiessa ja veden ja hyvinvoinnin suhdetta miettiessä, kysyin itseltäni muutamia vesikysymyksiä.

* Miksi ihmeessä ostan (joskus addiktiivisesti) pullotettua kuplavettä, kun suomalainen vesijohtovesi on puhdasta ja juotavaa ja sitä saa kaikkialta?
* Miten saisin perheenjäseneni käymään suihkussa nopeammin? Selviän itse siitä puuhasta parissa minuutissa. Samaa ei voi sanoa perheen teineistä.
* Jos tiskiin ja kymmeniin päivittäisiin pöydänpyyhkimisiin kuluva vesi haettaisiin kaivosta tai järvestä, kuten mökillä, kuinka paljon vähemmän sitä kuluisi verrattuna siihen, että hanaa tulee käyttäneeksi ihan joka välissä?
 * Olen muinoin asunut jonkin aikaa Kaliforniassa, jossa ei olisi ainakaan tuolloin tullut mieleenkään käyttää juotavaksi kelpaavaa vettä autonpesuun tai nurmikon kasteluun. Miksi emme käytä vettämme moneen kertaan?
* Mitä tapahtuisi jos kaikki suomalaiset säästäisivät vettä oikein kovasti? Mitä siitä seuraisi konkreettisesti?

3 kommenttia:

  1. Näitä kysymyksiä on jokaisen suomalaisenkin hyvä tehdä. Uskon, että asiaa ajattelemalla ja omia toimiaan pohtimalla alkaa vähitellen toimia järkevämmin.

    VastaaPoista
  2. Niin - onkohan meillä suomalaisilla ylipäänsä yleisesti sellaista käsitystä, että vettä tulisi säästää? Mitä meille tapahtuu jos tuhlaamme sitä? Huomaan ainakin että itse herkistyin asialle enemmän, kun vedestä alettiin taloyhtiössä maksaa asuntokohtaisen kulutuksen mukaan...

    VastaaPoista
  3. Vedestä tulee ennusteiden mukaan olemaan suuri pula koko maailmassa. Niille, jotka jo nyt kärsivät veden puutteesta, meidän vedenkäyttömme näyttää siltä kuin meistä näyttää, jos öljyntuottajamaan väki tuhlaa öljyä holtittomasti.

    VastaaPoista