torstai 21. huhtikuuta 2011

Luvannut en ruusutarhaa

Asioilla on taipumusta kasautua. Sekä hyvillä että ikävillä asioilla. Samaan ajankohtaan voi osua tietokoneen, auton, digiboksin ja polvikierukan hajoaminen, pitkä puuduttava flunssa ja töissä tai perheessä kuormittava jakso. Tuntuu että elämä on pelkkää rempallaan olevien asioiden korjaamista.  Kun yksi tulee kuntoon, toinen jo leviää käsiin.Väsyttää, mutta aivot setvivät sotkuja yölläkin. Kiukuttaa, tuntuu epäreilulta.

Mutta minnepä sitä reklamoisi? Kuka tarkalleen ottaen lupasi, että elämä olisi helppoa? Mistä pisteestä käsin voisi määritellä, mikä on kohtuutonta? Vaikeudet käyvät hermoon tietysti ihan itsenäänkin, mutta ehkä eniten siksi, että sitä tulee olettaneeksi, että asioiden pitäisi sujua. Sitä uskoo, että elämän noin pääpiirteissään pitäisi mennä hyvin.

Keskusteluntutkijoilla on oma termi tälle oletukselle: arjen hyväntahtoinen järjestys. Se pitää koossa monia sosiaalisia käytäntöjämme. Arkikeskustelun toiminnoissa omistetaan paljon vaivaa ja aikaa hyväntahtoisen järjestyksen palauttamiselle sen rikkouduttua vaikkapa huonojen uutisten tai ongelmien takia. Sosiaalisuuden liimana on oletus, että asiat ovat pääpiirteissään kunnossa.

Zen-filosofit opettavat puolestaan, että kärsimys kuuluu elämään. Elämään kuuluu siis myös se, että asiat eivät mene hyvin. Ihmisten hankkeet eivät onnistu, koneet rikkoutuvat, toiveet eivät toteudu. Se(kään) ei ole yllättävää. Se tuntuu ikävältä, mutta se ei ole mikään poikkeama luvatusta laatustandardista. Jos vaikeudet suistavat tieltä, on ehkä syytä rukata odotuksia.

Toisaalta - ehkä se, että olettaa asioiden menevän hyvin (ja tuohtuu kun ne eivät mene), on myös merkki suhteellisesta hyväosaisuudesta. On eri asia setviä monen laitteen yhtäaikaista hajoamista kuin surra sitä, että yhteenkään laitteeseen ei ole varaa.On eri asia odottaa, että polvi tai nilkka sallisi taas treenata, kuin pohtia, onko ylipäänsä varaa mennä lääkäriin. Arjen hyväntahtoinen järjestys -- tai luottamus siihen että "asioilla on taipumusta järjestyä" -- voikin olla yhtä jakautunut asia kuin onnellisuus tai hyvinvointi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti