perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kesäprojekteja havainnoivalle mielelle

Kesäprojektinani on lukea Thoreaun "Walden", tuo kaikkien downshiftausteosten äiti. Opettelen havainnoimista ja läsnäoloa havainnoimalla reaktioitani siihen. Edellinen lukukerta oli 17-vuotiaana.

Seuraan muutamaa amerikkalaista downshiftausblogia ja aion tänä kesänä etsiä suomalaisia vastaavia ja pohtia ilmiötä hiukan. Downshiftaukseen liittyy paljon romantisointia ja kaikenlaista hupaisaakin. Muistan erään ruotsalaistoimittajan, jonka kirja oli tapetilla pari vuotta sitten. Hän oli yrittänyt toteuttaa unelmansa muuttamalla maalle isoon romanttiseen puutaloon. Jonkin ajan kuluttua hän oli aivan poikki romanttisen elämänsä kanssa ja päätti muuttaa pienempään kerrostaloasuntoon...

Downshiftaus on prioriteettien painavaa selvittämistä, mutta sen esityksiin liittyy myös usein tietynlaista estetiikkaa. Minulla on englantilainen sisustuskirja "Simple living", joka henkii juuri tällaista yksinkertaista kauneutta, rouheiden materiaalien ja vanhojen esineiden harkittua koruttomuutta... Se näyttää juuri siltä miltä downshifting kuulostaa. Sellaisen vaikutelman aikaansaaminen kävisi kuitenkin kokopäivätyöstä. Eli downshiftaus arvovalintoina vs. estetiikkana, tätä teemaa haluaisin pohtia.

Kolmas kesäprojektini on osallistua esikoisen kasvinkeruuprojektiin keräämällä oma settini. En itse ole koskaan kerännyt kasveja koulussa. Kahdeksannelle siirtyvä esikoiseni sai kesätehtäväkseen kerätä 20 kasvin kasviston, joko perinteisellä tyylillä tai kameralla. (Valinta ei ollut vaikea!) Purin kamerasta hänen kuvaamansa satsin ja minunkin alkoi tehdä mieli kuvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti