maanantai 30. huhtikuuta 2012

Vappupostaus rutiinien puolesta

On ollut pitkähkö tauko kirjoittamisessa. Ehkä vähän kevätväsymystä, ehkä vähän sitä että mielenkiinto on välillä ohjautunut toisaalle. Ehkä on myös sellainen olo, että aina ei ole uutta sanottavaa.

Tai ehkä vielä enemmän: alkaa miettiä, minäkö tässä sanon asioita vai kuljettaako minua jokin. Kenen tai minkä asialla olen?

Kouluttajan ja ohjaajan kevätväsymys näkyy ehkä siinä, että kaikki sellaiset termit ja käsitteet, joissa opitaan, kehitytään, muututaan, valloitetaan uutta, kyseenalaistetaan omat ajattelutottumukset, mennään eteenpäin, jne.jne. alkavat suorastaan ärsyttää...

Tuomas Enbuske kirjoitteli taannoin eräässä kolumnissaan siitä, että työstressiä tulisi hoitaa - tekemällä lisää työtä. Kahdesta syystä:


1. Työtä kannattaa tehdä mahdollisimman vähällä vaivalla mutta samalla mahdollisimman korkealla palkalla. Eli kannattaa rutinoitua siinä mitä tekee. Toisto lisää rutinoitumista ja hioo suorituksen huippuunsa. Lopulta sen tekee helposti ja hyvin. Ja loppuajan lepää!

2. Nykyihmisen stressin lähde ei ole työn määrä vaan työn abstrakti hahmottomuus, vaikeaselkoisuus ja ikuinen alusta alkaminen (eikä koskaan selvästi loppuminen). Stressiä sen sijaan  helpottaa, kun saa jotain valmiiksi ja pystyy hahmottamaan tehtävän selkeästi. Tämä selittää Enbusken mielestä kotoilubuumia. Kotoiluun sisältyy paljon puuhailua, jossa näkee työn tuloksen.


Ihmisen kokoisten haasteiden kevättä kaikille. Skool!
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti