torstai 31. tammikuuta 2013

Perspektiivistä ja sen vaihtumisesta

Tällainen ilmiö, johon törmään aika ajoin.

On jostain huolissaan, tuohtunut, ahdistunut -- on ns. Ongelma. Tunteen vallassa pohtii: miten sen ratkoisi, voi kun ongelmaa ei olisi, voi kunpa vaan pääsisin tästä asiasta eroon! Tämä asia on Hyvin Painava ja Vaatii Koko Ajan Huomiotani! APUA!

Sitten jossain toisaalla, eri elämänalueella, tapahtuu jotain muuta, joka vie huomion, tuottaa tunnereaktion. Se edeltävä ongelma jääkin varjoon, se lakkaa tuntumasta Huomiotavievältä. Se jotenkin haalistuu ja muuttaa väriään.  Se vaan on, ehkä sitä ajatteleekin, mutta ei kovin painavasti. Sen kanssa vaan pärjäillään ja askaroidaan. Ongelma menettää latauksensa. Se tuntuu joskus aivan taianomaiselta, miten asiasta voi pudota ahdistavuus pois silmänräpäyksessä, vain siksi että näköpiiriin ilmaantuu muuta ratkottavaa.

Opetus: miten selvitä ongelmasta? Hanki joku toinen ongelma. Entinen näyttää heti helpommalta.

**

Sama juttu vähän eri näkökulmasta. Työvuosi alkaa laahaten, edessä jotain jota uhkaa muuttuminen rutiiniksi: miten sitä jaksaa tehdä samat asiat toistamiseen? Miten innostan itseni tekemään Tuttua Työtä, jossa täytyy tehdä Uudestaan Sama kuin viime vuonna?

Sitten tulee vastaan tilanne, että työtehtävät muuttuvat: pitääkin opetella kiireimmän kaupalla uusia töitä, ottaa työnkuvaan lisää tehtäviä, uusi rooli. Laahaaminen loppuu siihen paikkaan. Yhtäkkiä onkin aivan hereillä: hei, jännittävää. Jotain uutta. Nyt pitääkin skarpata.

Vanha työ ei tunnukaan rutiinilta. Se on nyt se tuttu ihana työ, joka suo virkistävän vaihtelun paikan uusien tehtävien opettelun lomassa.

Opetus: miten jaksaa vanhoja työtehtäviä? Hanki uusia. Entiset näyttävät nyt sympaattiselta vastapainolta.

2 kommenttia:

  1. Jaha, täytyypä sitten hallia itselleen lisää hommia... =D Vaan oikeasti hyvä neuvo. Mikä tahansa, mikä lisää motivaatiota, on hyvästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo :-D Kunhan ei motivoidu niin paljon että kaikkea on sitten liikaa. Eli tässä on koira haudattuna.

      Poista