perjantai 31. tammikuuta 2014

Koulutusta, minulleko, oi kyllä kiitos!

Kävin hiljattain keskustelua, jossa yksi osallistuja kertoi olevansa koulutuksessa, josta nauttii täysin siemauksin. Aloin miettiä sitä, miten luksusta on saada olla koulutuksessa!

Kun itse kouluttaa paljon, toisen vetämään koulutukseen meno tuntuu huiman ihanalta. Ajatella, että joku on miettinyt tämän kaiken ja minä saan olla mukana.

Aloin miettiä milaista koulutusta itse haluaisin. Jos kaikki olisi mahdollista, haluaisin koulutusta ainakin seuraavilta aloilta -- mieluiten nyt heti ja kaikkea yhtä aikaa kiitos! :-)

- tarinateatteri ja draamamenetelmät
- voimauttava valokuvaus
- organisaatiokonsultointi
- voimauttava kirjoittaminen, luova kirjoittaminen ohjauksen menetelmänä tms.

No AINAKIN näitä...

Tunsin oikein väristykset, kun kuuntelin sitä onnellista kouluttautujaa ja kuvittelin samalla, miltä tuntuisi, jos itse voisin aloittaa jonkun pitkän kaivatun koulutuksen. Mitä siihen tunteeseen liittyy?

Uteliaisuutta. Intoa lähteä eteenpäin. Tekemisen halua, toimeliaisuuden kaipuuta. Siis sen tapaista, että käsivarret kihelmöivät saadakseen tarttua kantamukseen.

Halua (ja lupaa) saada olla epävarma ja alussa. Mahdollisuutta esittää kaikki mahdolliset tyhmät ja vähemmän tyhmät kysymykset. Mahdollista yrittää ja epäonnistua rauhassa.

Halua saada assosioida ja haahuilla ajatuksissa vapaasti, kun joku muu kantaa vastuun jäsennyksestä ja selkeydestä.

Ja varmaan sitä silkkaa iloa siitä, että joku auttaa minua oppimaan uutta, että minulla on mahdollisuus oppia ja kulkea eteenpäin.

Onkohan niin että tässä koulutuksen luvatussa maassa ei aina tule arvostaneeksi sitä, että saa oppia uutta ja että joku auttaa siinä?

5 kommenttia:

 1. Niin, elämässä tietysti on reunaehdot, mutta paljonko me rakennamme niitä "ei mahdollista" -aitoja myös itse? Marja Liisa kirjoitti tästä juuri (marmustoi.blogspot.fi).

  Sitten kun lähdet sinne voimauttavan kirjoittamisen kurssille, niin minä tulen mukaan :-) ja miksei myös tuo voimauttava valokuvaus… ja kirjoittaminen ohjauksen menetelmänä, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, reunaehtoja on kyllä usein liiankin kanssa omassa mielessä ja kuvitelmissa. Mutta yksi konkreettinen on kyllä ihan lompakossa... Kun on kerran maksanut puolikkaan (aikas isoa) kurssimaksua peruutussakkoa, kun ei aikataulu lopulta sallinutkaan, siitä vähän oppii varovaisemmaksi. :-) Itse asiassa tästä tuleekin mieleen että JOS oikeasti haluan raivata elämääni tilaa tämmöisille koulutuksille, pitäisi alkaa suunnitella keikkatyöt niin että pitää viikonloput tyhjänä niitä varten. Eli tämän voisi oikeasti ottaa huomioon ihan jo nyt, arkisessa päätöksenteossa.

   Kursseista tuli mieleen: Kirjailija Imbi Paju ainakin järjestää kirjoittamiskursseja, joille olisin jo mennyt, ellei olisi tullut luvattua keikkatöitä ko. viikonloppuihin. :-D

   Poista
  2. Ja voimauttavasta valokuvasta tulee kai piakkoin telkkariin jotain - perheenjäsenet työskentelevät kuvien kautta välejään kuntoon, tai jotain...?

   Poista
  3. Joo, lompakko on tosiasia. Hirvittää edes puhua rahasta mitään, kun tiedän kyllä että olen itse varsin turvatussa tilanteessa. Mies kun ei ole tällainen taivaanrannanmaalari vaan käy kyllä virkatyössään niin kauan kuin annetaan… Mutta toisaalta. Koulutus on Suomessa paikoin käsittämättömän halpaa, niinkuin esimerkiksi on tämä nyt aloittamani ammattitutkinto. Enemmän on kysymys siitä, miten saa ajan (ja siihen liittyvän tulonmenetyksen) järjestymään. Ja vaikka kuinka olisi, niin sitten on aina nämä ihmiset jotka menevät ja tekevät mitä tahtovat, yksinkertaisesti siksi, että se on tärkeää. Välttämätöntä. Itse havahduin ajatukseen, että mitä jos minun todellakin pitäisi tehdä tarkalleen tätä mitä nyt teen, vielä 20 vuotta? Ja ymmärsin että se ei tule onnistumaan, sillä terveys ei tällä stressin määrällä ikinä kestä niin kauan. Jotain isompaa säätöä on siis tehtävä.

   Kiitos vinkistä, pitääkin katsoa nämä kurssit. Tosin ne joutuvat nyt vähän odottamaan, kun on muuta. Voimauttavasta valokuvasta on puolestaan juuri viime viikolla alkanut näyttely Myyrmäki -talossa Vantaalla. Ajattelin mennä katsomaan.

   Poista
  4. http://www.voimauttavavalokuva.net/miina.htm

   Näitä kurssejahan on vaikka kuinka...!

   Poista