lauantai 11. lokakuuta 2014

Deliberaatio ja haaveilua

Pirkanmaan kunnissa järjestettiin kuluneella viikolla Pirkka 14 -valmiusharjoitus, jossa tutkittiin kuntien valmiuksia selviytyä kyberhyökkäyksen aiheuttamista tietoverkkokatkoksista sekä päivittäistavara- ja energiahuollon katkoksista. Valmiusharjoitus ei näkynyt minun arjessani mitenkään erityisesti, mutta törmäsin sen kautta uutisiin kansalaisraadista ja demokraattisen deliberaation ideaan.

Deliberatiivisen demokratian instituutin sivuilla määritellään deliberaatiota mm. näin: "Demokraattisen päätöksenteon yhteydessä deliberaatiolla tarkoitetaan tasapuolista, eri näkemykset huomioon ottavaa ja parhaiden perustelujen punnitsemiseen pohjautuvaa keskustelua. Siihen liitetään usein synonyymeja kuten julkinen harkinta, puntaroiva keskustelu ja järkeily."

Minun korvaani tämä kuulostaa hyvin samalta kuin dialogi. Huomasin myös, että tässä deliberatiivisessa liikkeessä  - innostuksessa luoda keskustelevia, tasa-arvoisia foorumeita ja verkostoja edustuksellisen demokratian kylkeen ja siten lisätä kansalaisten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia - puhutaan hyvin samanlaista kieltä kuin siinä ohjauksen maailmassa jonka itse tunnen.

**

Jos minä saisin päättää, haluaisin opettaa ohjausta yliopistossa laaja-alaisena toimintakäytäntönä. Unelmissani ohjausta maadoitettaisiin laajasti sen monipuolisiin teoriaperinteisiin sekä sen yhteiskunnalliseen muotoutumiseen. Tutustuttaisiin sen monimuotoisiin toimintatapoihin julkisten instituutioiden, yritysmaailman sekä kansalaistoiminnan piirissä. Harjoiteltaisiin ohjauksen keinoja omassa yhteisössä ja sen ulkopuolella.

Kutsuttaisiin yhteen keskustelukumppaneita eri toiminnan alueilta, joissa tehdään ja kokeillaan asioita aktiivisesti osallisuuden, toimijuuden ja dialogin hengessä. Eli esimerkiksi juuri tällaisia porukoita kuin nämä deliberatiivisen demokratian toimijat. Pidettäisiin koulutus koko ajan avoimena ja "hengittävänä". Vahvistettaisiin kaikessa toiminnassa kokemuksia dialogisuudesta ja yhteistoiminnan mahdollisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti