torstai 14. toukokuuta 2015

Hoffice

Luin tässä jokin aika sitten Me Naiset -lehdestä hauskan jutun "Hofficesta". Hoffice on "home" +  "office". Sillä tarkoitetaan sitä, että joku avaa kotinsa etätyöpaikaksi, eräänlaiseksi pop-up-toimistohotelliksi. Etätyötä tehdään tietyillä pelisäännöillä (mm. jokainen kertoo muille mitä aikoo saada aikaan, ja työtä tehdään 45 minuutin rupeamissa, välillä pidetään taukoa ja jumpataan hartioita, toisia ei häiritä puheluilla, ja yhteisestä hiljaisen puurtamisen tilasta voi vetäytyä vaikka torkuille välillä).  Lounasta syödään yhdessä. Lounasraha on pari euroa, muuten rahaa ei kuviossa liiku.


Moni lehdessä haastateltu koki tällaisen idean mielekkääksi vaihtoehdoksi kahvilassa, kirjastossa, kotona tai toimistohotellissa työskentelylle. Jutussa puhuttiin uudesta kaupunkisosiaalisuudesta, uusista tavoista luoda yhdessäoloa tai väljästi sopimuksenvaraista yhteisöllisyyttä ja  muotoilla uudelleen työn ja vapaa-ajan, työn ja kodin rajaa.

Helsinki on aktivoitunut näköjään hofficejen suhteen muutenkin. Täältä näet lisää, samoin Riitta Oittisen omakohtaisesta jutusta Tiedetoimittaja-lehden verkkosivuilla.

Minulle tuli heti mieleen vanha kunnon kirjoitusretriitti. Tuo hofficen idea on oikeastaan pohjimmiltaan aika samanlainen. Luodaan ohjaavia rakenteita jokaisen omalle työskentelylle, uppoudutaan omaan työhön, mutta työhiljaisuus jaetaan toisten kanssa. Yhteisöllisyyttä joka on väljää, joustavaa, tarkoituksellista mutta kotoista ja ihmisen kokoista. Sopivaa ryhmäpainetta ja rakennetta. Silti aika yksilöllistä.

En tiedä tulisiko minun koskaan lähdettyä jonkun vieraan ihmisen kotiin töitä tekemään. Todennäköisesti olen siihen liian erakko. Mutta se minua tuossa kiinnostaa, että sosiaalisuuden muodot, ja tavat järjestää aikaa ja tilaa, ovat tosiaankin muokattavana ja muutoksessa.

Jos tuollaiselle on kysyntää, se tarkoittaa että liikkuvia työntekijöitä, joille ajatus on luonteva, on koko ajan enemmän.

Olen miettinyt työn ja yksityisen välistä rajaa ja liukumaa muutenkin viime aikoina, siitä pian lisää.

2 kommenttia: