tiistai 2. kesäkuuta 2015

Alli ja Anssi ne yhteen soppii: yhteistyösuhde ohjauksen onnistumisen takeena

Alkaa tässä päästä pian tutkimisen makuun. Vauhtia ja suuntaa tullut hommaan monestakin syystä. Silloin kun asiat pyörivät paikallaan tai etenevät hitaasti, on vaikea olla turhautumatta. Sitten kun hommat alkavat virrata (siksi että ilmestyy uusia voimia pyörittämään asioita tai on itse asettunut uuteen "asentoon"), sen tyhjäkäynnin aikaiset ajatustyöt ja muut tekemiset voivat tulla käyttöön.

Yksi asia jota olen miettinyt kauan, ja johon nyt alkaa tulla konkreettista  reittiä eteenpäin, on "työskentelyongelman" tai työskentelyn kohteen yhteinen määrittäminen.

Psykoterapian tutkijat ovat pitkään olleet sitä mieltä, että onnistunut yhteistyösuhde -- "työskentelyliitto" eli allianssi -- on tekijä, joka parhaiten ja vakuuttavimmin selittää terapian onnistumista. Minun on kyllä helppo uskoa se myös ohjauksen osalta. vaikka se ei ole tietenkään ainut asia, joka työskentelyn onnistumiseen vaikuttaa. Ei yksi tekijä koskaan ole.

Silti olen aivan vakuuttunut että ohjausprosessin alku ja siinä syntyvä yhteisymmärrys intresseistä, motivaatiosta, työskentelyodotuksista, -tavoista ja niiden perusteluista on keskeinen tekijä yhteistoiminnan onnistumiselle. Se mikä alussa tehdään näkyväksi, tekee helpommaksi myös korjata suuntaa ja arvioida tekemistä yhdessä myöhemminkin, matkan jo alettua.

Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta ei se sitä ole. Kerta toisensa jälkeen olen todennut, miten usein ohjauksellisissa tilanteissa tämä unohtuu, lähdetään tarjoamaan toiselle ratkaisuja oletettuun ongelmaan (asiakastilanteissa) tai tarjoamaan omien intressien mukaista toimintavaihtoehtoa (työyhteisön ryhmätilanteissa) selvittämättä ensin, missä ollaan, millä asialla itse kukin hahmottaa olevansa ja miten eri osapuolet tulkitsevat sen tilanteen tai asian jonka äärellä ovat.

**

Tästä pitäisi nyt sitten päästä eteenpäin ja saada tutkimusta aikaan usemmallakin saralla. Miten tämä yhteinen työskentelyn kohde ja kysymys rakennetaan, mitä eri tapoja tähän on eri tyyppisissä tilanteissa? Mitkä tekijät voivat uhata allianssia ja miten sitä voidaan korjata ja uusintaa?  Mikä on riittävää yhteisymmärrystä ohjauksen onnistumiseksi? Millä ehdoin vaikuttavuutta on mielekästä mitata yksilöllisen ja toisaalta yhteisöllisen toimijuuden muutosten todentamiseksi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti